Rólunk

Így írnak rólunk a későbbi években. *A Viktróia Pédiáról szerzett információ*
"

    Az 1956-os forradalom mellett fegyvert fogó pesti srác a forradalom egyik közkedvelt jelképe. A korai Kádár-korszak terminológiájában a pesti srác kitétel     egyenlő volt a huligánnal.

    1956 fiatal nemzedéke, akik már a kommunista diktatúrába szocializálódtak, sok visszaemlékezés szerint szívesebben fogott fegyvert, mint az idősebbek. „Maléter hozzátette, hogy gyerekek kezében is látott fegyvert. Ők nem kaptak katonai kiképzést, ez veszélyes, fegyverezzük le őket. Azt mondtam, hogy a corvinisták több mint nyolcvan százaléka húsz éven aluli. Ezek a gyerekek harcolták ki a forradalom győzelmét, a nemzet hőseivé váltak, e gyerekeknek a kezéből nem vesszük ki a fegyvert” – emlékezik a Corvin köz főparancsnoka, Pongrátz Gergely.

"

1956. okróber. 23.-án össze fogtunk a kommunista elnyomás ellen. Eme "alakulatunk" legnagyobbrészt fiatal, tizen- vagy huszonéves munkásokból állt össze. Valójában néhány ezren voltunk, de a lakosság közvetlen támogatása, valamint a munkástanácsok, a és helyi nemzeti bizottságok és egyéb szervezetek működése nélkül nem lehettünk volna sikeresek.

Mi Pesti Srácok javarészt Ferencvárosban, a Corvin-közben harcoltunk. Legtöbbünk még húsz éves sem volt. Öt nagyobb csoportot alakítottunk:  Hámán Kató (ma Haller) utcai, a Ferenc körúti, a Tűzoltó utcai, a Berzenczey utcai–Ferenc téri, valamint a Tompa–Ráday utcai csoportot. Fegyveres ellátmányunkat a Kilián laktanya biztosította. Maléter Pál ezredes veszélyesnek tartotta, hogy képzetlenül fegyvert fogunk, ám  Pongrátz Gergely főparancsnok meggyőzte (Címsorban levő idézet tőle származik), hogy csak a mi lelkesedésünkkel és elszántságunkkal győzhet a forradalom. A Corvin-közben a szovjet 33. gépesített gárdahadosztályra mértünk vereséget, 17 tankjukat lőttük ki egyetlen nap alatt.

Ha többet szeretnél megtudni rólunk nézd meg ezt.